שאלות נפוצות

חיפוש

הורים רבים שואלים ומתעניינים באשר להפרעות שינה אצל תינוקות בפרט וילדים ככלל.

רכזתי עבורכם מקבץ שאלות ותשובות נפוצות במטרה לסייע לכם ולתינוקכם להבין כיצד ניתן להחזיר לכם שקט נפשי, שמחה והרמוניה משפחתית זאת בכדי שתוכלו לגדל את הרך הנולד בנחת וברוגע.

אני יודעת ומאמינה כי קיים פתרון לכול הפרעת שינה וכי יש להתאים את הייעוץ לשינת תינוקות בהתאמה אישית להורים, לסביבת המגורים ולהתנהלות המשפחתית.

במהלך שנות עבודתי צברתי ידע וניסיון מקצועי שיוכל לסייע בידכם להגיע לתוצאה הרצויה. לשאלות נוספות ולמידע צרו עימי קשר בדף צרו קשר באתר.

שאלה: היי…. אני לא יודעת אם כל כך תוכלי לעזור לי אבל אם כן אשמח מאוד ותעזרי לי מאוד , אני מאבדת כבר כל כיון כל לילה שמגיע … אז ככה יש לי ילד בן 3 וילד בן שנה וחצי … את יודעת ילד ראשון עושים המון טעויות שבילד שני לא חוזרים עליהם. אז בילד הראשון לא היה טקסי שינה ולא סדר יום ,מה שהוא רוצה הייתי עושה . בילד השני כבר לא . אז ככה שניהם ישנים בגן שעה ורבע . בשעה 7 אני עושה להם מקלחות והילד הקטן שלי ( בן שנה וחצי ) מקבל בקבוק בערך ב 7 וחצי ויישן עד 6 בבוקר . עם הגדול הבעיה , התייעצתי עם מלא אנשי מקצוע אף אחד לא עזר לי באמת . אחרי הטקס שינה שזה מקלחת ולמיטה הוא קם מהמיטה מעבר שלו לא בא לו לישון. אני כל לילה מחזירה אותו לפחות 20 פעמיים וכל זה בבכי בצרחות… יש לו טלוויזיה בחדר פעם הייתי מדליקה אותה עד שהוא נירדם לבד יכול לקחת לו גם 4 שעות שזה מתלווה בכל שנייה אמא לא בא לי על זה תעבירי ערוץ … וכו'… אמרו לי תגידי לו שיבחר תוכנית אחת ולכבות לו , איך שאני מכבה צרחות בבית לא רוצה לישון ואז הוא מעיר את הבן הקטן שלי ים הבכי ומתחיל מהפכה בבית … ששניהם בוכים כמובן אני כבר יוצאת מדעתי את חיבת לעזור לי בבקשה …..

 

תשובה: אשמח לתת לך עצה שיכולה להתאים אבל מאחר ואני לא יכולה לתת לך כל כך הרבה הנחיות על "רגל אחת" כי אני לא מכירה את כל ההתנהלות לעומק בביתכם. יכול להיות שזה יעזור חלקי ויכול להיות שזה יפתור. אחד הדברים הכי חשובים בעצות שלי על מנת שיצליחו זה להתמיד ולהיות עקבית. כאשר בנך קם מהמיטה את מלווה אותו לחדר ויושבת לידו עד שיירדם מבלי ליצור קשר עין ומבלי לדבר אפשר להגיד פעם אחת עכשיו לילה זמן לישון וזהו. אם הוא יורד מהמיטה את מיד מחזירה אותו מבלי לדבר ומבלי ליצור קשר עין. זה יכול לקחת המון זמן אבל מלילה לילה זה יפחת. ודבר נוסף להוציא את הטלוויזיה מהחדר היא לא תורמת והיא יוצרת הרגל שהפך להיות הכלי של הבן שלך להניע אותך בבחירת ערוץ. אני מרגישה שבנך לא באמת זקוק לטלוויזיה להירדם הוא זקוק לנוכחות שלך והוא כבר יודע גם מה מניע אותך. הכי חשוב לשמור על קור רוח, לא לכעוס ולהיות עניינית. אצל ילדים גדולים שינוי ראשוני יכול להיות רק לאחר שבוע וחצי אז אל תתייאשי והכי חשוב תתמידי ותהי עקבית בתגובה שלך. עוד דגש שרק יכול לתרום לתהליך הוא בילוי של 30 דק – 40 דק אחד על אחד במהלך היום שרק את איתו ואת נותנת לו תשומת לב מלאה.

שאלה: הבן שלי בן 12 ובשבועיים האחרונים הוא מפחד ללכת לישון לבד. זה קרה לו בעבר, על רקע של סיפורים מפחידים שסיפרו לו בכיתה וסרטים / משחקי מחשב שהכניסו לו מחשבות מפחידות. עברו בעבר תקופה לא קלה עד שזה השתפר ועכשיו חזר בחזרה. הכי פשוט זה להרדים אותו במיטה שלו, או לישון איתו, או לתת לו לישון איתנו – אז הוא ישן כמו תינוק. אבל ברור לנו שזה לא פתרון ושזה אף יכול להחמיר את המצב. אז אנחנו לא מוותרים לו על ההרדמות בכוחות עצמו ועל כך שהוא ישן בחדרו לבד וזה קשה לו. לוקח לו שעות להירדם והוא נרדם ומתעורר וניגש אלינו וחוזר לחדר. בימים האחרונים, כבר משעות הערב המוקדמות, הוא עסוק וטרוד במחשבות על הלילה. קשה לו מאוד ואני מרגישה שאין לי כלים לעזור לו. כל המאמרים שאני מוצאת עוסקים בגיל הרך ולא עם פתרונות שרלוונטיים ושמדברים לילדים בני 12. מצאתי מעט חומר באנגלית בנוגע לתרגילי הרגעה לפני השינה אבל לא יותר מזה וזה גם לא מאוד עזר. האם יש לכם איך לעזור או להפנות למי שכן ?

 

תשובה: התהליכים שאני עוסקת בהם מתאימים עד גיל 5. עם זאת אשמח לייעץ לך מס' דברים: ממליצה להוריד את כמות הצפייה בטלוויזיה ומשחקי המחשב שתורמים לפחדים. אחרי הבית ספר ולפני השינה ממליצה לשוחח על היום שעבר. ילדים נפתחים יותר בערב כך שאני ממליצה שברגע שהוא נכנס למיטה התיישבי לידו ושוחחי עימו. נסי לדבר איתו על הפחדים ולהביע אמפתיה והבנה. להסביר לו שזה נורמאלי מצד אחד כי הדמיון שלנו תורם לפחדים ויחד עם זה לבדוק איתו הבנה שמדובר על דברים לא אמיתיים. תנסי להביא אותו למקום שהוא מבין שזה דמיון ולא מציאות. בנוסף ממליצה לרכוש לו ספר לקריאה שיכול לעזור. ספר עלילתי שיכול להעביר את המסר בין דמיון למציאות ולהתמודדות עם הפחדים. אם הוא צריך את הנוכחות שלך לידו כאשר הוא נרדם שבי לידו קצת ותצאי מהחדר לפני שהוא נרדם סופית. תיידעי אותו שאת בבית ואת שומרת עליו ואין לו מה לחשוש. והכי חשוב לחבק, לתמוך ולהביע אמפתיה ולכבד את מה שהוא מרגיש כי פחד הוא לא נשלט.

שאלה: אני אם יחידנית, ביתי בת שנתיים וחודשיים. כבר תקופה ארוכה שאני מתמודדת עם עניין ההשכבה לישון שלה. היא ישנה לילה שלם מאז שהייתה בת כמה חודשים ספורים…אך כל עניין ההרדמות מהול בהרבה בכי ודרמה לא קטנה. אני מקפידה על טקס מסודר, שמתחיל בארוחת ערב, מקלחת, סיפור ולמיטה, נשארת איתה כמה דקות ויוצאת מהחדר ואז מתחיל הבכי, שיכול להימשך גם יותר מחצי שעה, לצערי אני לא מצליחה להקפיד על טקטיקה אחת מול הסיטואציה, ואין לי ספק שכאן קבור הכלב, אך אין לי מושג באיזה טקטיקה לבחור..מקווה שתוכלי לייעץ לי מה אוכל לעשות.

 

תשובה: דבר ראשון יש לבדוק שביתך לא נכנסת לישון מאוחר מידי. שעת השינה המומלצת היא בין 19:00 – 19:30 נכון לגיל של ביתך כמובן שיש לשים לב לסימני עייפות ואם לא ישנה בגן היא תוכל גם להיכנס לישון ב 18:30. דבר נוסף גיל שנתיים הוא גיל הבודק גבולות וביתך יודעת מה מפעיל אותך ממליצה לשבת לידה עד שתירדם מספר לילות ולאחר מכן לצאת בצורה הדרגתית. קודם ליצור את הביטחון אצלה שאת שם ולאחר מכן לצאת בהדרגתיות.

שאלה: שלום אני אמא לילד ראשון בן 10 חודשים והוא פשוט לא יושן בלילה רק צורח האם תוכלי לייעץ ולעזור לי למצוא פתרון אשמח לשמוע תודה רבה.

 

תשובה: בעיית השינה של בנך יכולה לנבוע ממספר מגוון של גורמים. על מנת לתת לך את המענה המתאים אני זקוקה לעוד פרטים כגון סדר היום שלו, התזונה שלו במהלך היום, האם הוא במסגרת או בבית, מה שעות השינה שלו ונתונים נוספים.

שאלה: פיצי שלי בן כמעט חודשיים, ישן יחסית בסדר גמור, אך ההרדמה בערבים היא מעט בעייתית…הבנתי שבגיל זה עדיין לא ניתן להסדיר את עניין ההירדמות/שעות השינה, אך האם נכון להיום רלוונטי לפנות לייעוץ על מנת שנקנה הרגלי שינה בריאים ונכונים בעתיד? במידה וכן אשמח לדעת כיצד ניתן ליצור קשר לתיאום פגישה, תודה ושובע מקסים!

 

תשובה: אכן כמו שרשמת עדיין לא ניתן להקנות הרגלי שינה בריאים לתינוק בן חודשיים. עד גיל 4 חודשים אנחנו צריכים לתת מענה לכל דרישותיו של התינוק. הבכי הוא שפה ולפעמים הוא אומר לנו שהוא רעב, או שצריך להחליף לו חיתול, שהוא עייף או שהוא זקוק למגע. אחרי הכול הוא רק יצא מהרחם
למרות זאת את מציינת שמאוד קשה לו להירדם… בגיל הזה הם מאוד מחפשים את גבולות הרחם החום והמגע. מצרפת לך לינק של קולגה מהתחום אשר מסבירה עיטוף תינוקות זהו כלי קסם אשר יכול לעזור להרגעה ולהירדמות. תנסי אותו לפני שאת משכיבה לישון, תחזיקי את בנך על הידיים כאשר הוא עטוף וברגע שאת רואה שהוא רגוע ולקראת הירדמות תניחי אותו במיטה כשהוא עטוף.
לגביי הקניית הרגלי שינה בריאים, מומלץ להתחיל לבנות סדר יום לתינוק מגיל 4 חודשים. סדר היום יוצר ביטחון עבור התינוק וידיעה למה מצפים ממנו וכך הוא יודע גם איך להגיב. סדר היום הוא חלק מאוד חשוב מהלילה מסיבה שהוא משליך עליו ישירות.

שאלה: הבת שלי בת שנה וארבעה חודשים משהיא נכנסה למעון בספטמבר היא הייתה הולכת לישון ב6 גג 7 וישנה לילה שלם אפילו עד 8.בשבוע האחרון היא לא מוכנה לישון לפני 10 וגם זה עם בכי וצרחות ורק שיש מישהו לידה. מה עושים?

 

היום יודעים שהתופעות של גיל שנתיים מגיעות קצת יותר מוקדם, בסביבות גיל שנה וחצי. הקטנטנים שלנו מבינים שהם יכולים להביע את הרצונות שלהם ואת דעתם בדרכים המוכרות להם. יכול להיות שמדובר על עניין של הצבת גבולות ויכול להיות שזה קצת יותר מורכב ומצריך תהליך הבנוי מתשאול מעמיק, פגישה וליווי מלא. יכולות להיות מגוון של סיבות לחוסר הרצון שלה לישון, וחשוב לבדוק אותן לעומק ולא לשלוף תשובות מוכנות מראש שעלולות לא להתאים לקטנה שלך.

שאלה: היי…יש לי שאלה אני כבר ממש מיואשת הבן שלי בן חודשיים..כש נולד עד לא מזמן הוא היה קם בין 3-4 שעות..לפני שבוע הייתי מרדימה אותו בין השעות 19:00-20:30 והוא היה קם בין 3:00 ל5:00 לפנות בוקר..היום הוא שוב חזר לקום לי כל 3 שעות וכך כבר כמה ימים..זה בסדר? לנסות שיטה אחרת..חשוב לי לציין שהילד בקושי ישן במהלך היום..וכשהיה יושן לי עד 5:00 בבוקר הוא גם.

 

תשובה: כל מה שאת מספרת נורמלי לחלוטין. דבר ראשון חשוב לי לציין שארבעת החודשים הראשונים לאחר הלידה הם כמו טרימסטר רביעי של הריון צריך לתת לילד מה שהוא זקוק לו… אוכל, חום, מגע וכו'. לפי מה שאת כותבת יכול להיות שהסיבה שהוא חזר להתעורר כל 3 שעות בלילה היא כי הוא זקוק לאוכל הוא גדל וזה טבעי לחלוטין. לגבי העירות במהלך היום לכל לילד יש טמפרמנט שונה יש ילדים בעלי טמפרמנט גבוה יותר, סקרנים יותר ולכן גם ממעיטים לישון. תזכרי שבארבעת החודשים האלה הוא מכתיב את הקצב של האוכל, השינה, במגע החום כל מה שהוא זקוק לו זה המקום שלך להעניק לו. אחרי ארבעה חודשים אפשר כבר לנסות לבנות סדר יום עד אז תעניקי לו מה שהוא צריך ותעני לכל בקשותיו. בהצלחה

שאלה: הבן שלי עוד כמה ימים בן 4 חודשים ולפני כשבועיים החל להתהפך מהגב לבטן. מאז בלילה כשמניחים אותו לישון על הגב ( רק כך ישן מהרגע שנולד) הוא מסתובב לצד וישן טוב. רק שבאיזשהו שלב הוא מסתובב לבטן וישר מרים את הראש ובוכה. אני מוציאה אותו מהמיטה כדי להרגיע כמה שניות ומחזירה שוב שישן על הגב או על הצד. על הבטן אני לא מנסה בשום אופן. כך קורה שכל הלילה אני עסוקה בלהרים להרגיע ולהחזיר למיטה במקום לישון קצת גם…. מיואשת לגמרי! מה עושים? הילד היה ישן עד לפני שבוע לילה רצוף ואם היה קם לפעמים זה היה ל10 דק הנקה וזהו.

 

תשובה: כאשר הקטנטנים שלנו מגיעים לגיל 4 חודשים מתחילים לחול שינויי התפתחות. שלבי ההתפתחות השונים משפיעים על שנתם מאחר והם מעבדים במהלך הלילה את היכולות שלהם הנוכחים והיכולות שלהם שהם עוד מפתחים. ממליצה לעבוד איתו על תנוחת הבטן במהלך היום. כלומר, לאפשר לו לישון על הבטן (תוך כדי פיקוח שלך) ובכלל לשים אותו יותר על הבטן במהלך היום. שימי לב לתגובתך האם מהר מידיי או שאת נותנת לו כמה שניות להתמודד, מה סוג הבכי שלו האם הוא יבבני או בכי אמיתי.

שאלה: הבת שלי בת חודש וחצי, נולדה בשבוע 37, 2.410 ועכשיו שוקלת כבר 3.300
היא ילדה מאוד נוחה ובוכה רק כשמשהו מציק לה או לא נעים לה…
היא נרדמת ונרגעת המון על הכדור פיזיו, ובלילה אחרי הנקה נרדמת עלי, וכל ההנקות הבאות הן ממש מתוך שינה.
הבעיה היא שהיא לא אוהבת לשכב בעגלה, או בעריסה…. היא ישר מתעוררת.
ניסיתי להרגיע אותה ולעזור לה להירדם בתוך העגלה או העריסה אבל כלום לא עובד… אני מרגיעה אותה ומחזירה וכלום.. היא עם עיניים פקוחות לרווחה ואז זה כבר סיפור שלם כשזה באמצע הלילה…
אולי יש לך עצה עבורי?

 

תשובה: ארבעת החודשים הראשונים לאחר הלידה הם כמו טרימסטר רביעי של הריון. התינוק מכתיב לנו מתי לאכול, מתי לישון וכדומה. כאשר התינוק נולד הוא בעצם נמצא בהסתגלות לעולם. לפי מה שאת מספרת ביתך מתגעגעת לנדנוד של הרחם ומחפשת את זה. לכן היא נרדמת טוב יותר בעגלה או בנדנוד. בנוסף תינוקות בשנה הראשונה ובמיוחד ב 4 חודשים הראשונים מחפשים גבולות (כמו גבולות הרחם) ולכן נרגעים בעירסול, ממליצה לרפד את דפנות העריסה ובנוסף לבצע עיטוף (תחפשי היו טיוב הדרכת עיטוף תינוק) שמאוד מרגיע. ייעוץ שינה מתחיל מגיל 5 חודשים. הסיבה לכך היא הורמון השינה שהפרשתו מתייצבת רק בגיל 5 חודשים ואז ניתן להתחיל לעשות לתינוק סדר יום הכולל זמני שינה, תזונה וזמן איכות עם ההורים.

שאלה: היי ערב טוב יש לי בעיה איתם בן 10 חודשים זז הרבה בלילה .זז הכוונה מטפס ועומד מתוך שינה במיטה שלו מקבל הרבה מכות בראש .העברתי אותו אלי למיטה רציתי לדעת אם זה בסדר שהוא ישן בלול כל הלילה? לפחות שם זה יותר רחב והוא יקבל פחות מכות בראש.

 

תשובה: מאחר ומדובר על התנהגות מתוך שינה הייתי יוצרת מרחב שינה מוגן בחדר שלו על מנת לא ליצור הרגל שינה בנוכחותך. אם השינה בלול מוגנת והמזרון בסדר אין סיבה שתהיה בעיה של שינה בלול.

שאלה: שלום, שאלה לגבי ילדה בת 9.5 חודשים פעילה וערנית.מאז ומעולם עם קושי להרדים לבד במהלך היום. בכי והתנגדות. בהרדמת לילה היתה נרדמת עצמאית אחרי טקס שינה והנקה ושיר. הרדמות היו טפיחות ובשלב מסוים הרם הורד. היום כלום לא עובד. למדה להתרומם במיטה וגם יצאתי לעבודה. מאז הרדמות ביום סיוט..שעה של משחק במיטה עם בכי לסירוגין.דורשת שנהיה בחדר ורוצה להרדם בידיים. בעגלה התחילה להרדם ציק צק ובלי בעיות(גם לא תמיד היה ככה) בלילה כשמתעוררת לאכול נשארת אחרי זה ערה כשעה(גם שינוי). אשמח לשמוע את דעתך פועלת לפי חלונות שינה וסימני עייפות-עדיין לא עליתי על שום דפוס.

 

תשובה: על פי גילה של ביתך היא סביר להניח כרגע בתקופה של "חרדת נטישה". תקופה זאת מגיעה בין גיל 8 חודשים לשנה לפעמים נשארת יותר זמן ולפעמים מגיעה לפני. לכן אני מאמינה שכרגע את מרגישה החמרה וקושי רב יותר בשינה של ביתך. ישנם הרבה פרמטרים נוספים שמשפיעים כמו היציאה שלך לעבודה, בנוסף צריך לבדוק האם "חלונות השינה" שאת פועלת לפיהם נכונים לביתך, בנוסף האם ביתך במסגרת או עם מטפלת והשאלה היא ממתי? לפי מה שכתבת יש הרבה על מה לעבוד.

שאלה: שלום ,בני בן שנה ושלושה חודשים , ישן איתי במיטה ויונק . אני רוצה ללמד אותו לישון במיטה שלו ולהירדם במיטה שלו . איך עושים את זה ?

 

תשובה: הצגת שאלה מאוד מורכבת הייתי שמחה לענות לך בתשובה אחת פשוטה אך לצערי מה שאת שואלת דורש בניית תהליך שמתאים עבור בנך ועבורך יש פה מספר אלמנטים שדורשים התייחסות מעמיקה.

שאלה: שמח לעזרתך- ילדה בת 4 חודשים חמודה ממש! נרדמת במהלך היום על הידיים. איך את ממליצה להעביר אותה לישון במיטה? ליטפתי ועשיתי לה ששששששששששששששש 50 דקות ולא נרדמה רק בכתה ובסוף שוב הרדמתי על הידיים 🙁

 

תשובה: הייתי ממליצה להתחיל החל מהחודש החמישי לגילה של ביתך את ההרגל החדש. בנוסף הייתי ממליצה לעשות זאת באופן הדרגתי…

דילוג לתוכן